diumenge, 23 de novembre del 2008

El 20 de gener arriben els Reis ?






Obama no ho tindrà gens fàcil. L’herència de Bush i el panorama de crisi financera internacional no li facilitaran les coses.

El 20 de gener sembla no arribar mai , però aquella jornada serà un dia històric per partida doble. En primer lloc, Bush deixa la Casa Blanca i aquest fet serà un alleujament per l’ humanitat i en segon lloc, perquè un home jove, negre , amb una visió del món multilateral i allunyada d’interessos, es posa al capdavant de la primera potència occidental.

L’arribada d’Obama a la presidència però no esta mancada de risc. Ha generat moltes esperances i si be el llistó és molt baix , no hi ha ningú capaç de complir en pocs mesos totes les expectatives creades. Esperem que no ens defraudi massa aviat .

D’altra banda hi ha gent disposada a posar-li les coses difícils tant a nivell intern com exterior. A nivell intern els sectors “neocons” no tiraran la tovallola tant fàcilment. Ningú podia esperar el contrari.

El món tampoc està per massa alegries. Els talibans ja han amenaçat Obama i la situació a l'Afganistan , que ell ha assenyalat com a objectiu prioritari ,exigeix més ma esquerra i un replantejament militar que no suposi assassinar els convidats dels casaments.

Europa donarà suport al nou president però a canvi de més participació en la nova multilateralitat promesa . D’altra banda Israel espera el suport incondicional de sempre , que continuïn la contundència contra l’Iran i els ulls tapats de Washington davant les violacions permanents de les resolucions de l’ONU.

Els àrabs tampoc donen un xec en blanc. No han vist amb bons ulls la designació de Rham Emanuel com a cap de gabinet de la Casa Blanca o l’elecció de Hillary Clinton (clarament pro-israeliana ) com a nova cap de la diplomàcia nord-americana .

Finalment , Rússia no està disposada a cedir terreny i treu pit , com també fa la Xina que cada cop disputa més de tu a tu la influència econòmica i política de Washington a l'Africa i també Llatinoamèrica.

Si, Obama no ho tindrà fàcil i el món potser espera massa d’ell. El temps , com sempre , dirà el que hagi de dir . Ara com ara el que esperem amb candeletes es que arribi el 20 de gener . El 6 arriben els Reis però potser el 20 per primera vegada a la meva vida em fa més il·lusió. El primer regal – aquest és segur – serà veure a Bush deixar el despatx oval.


dijous, 6 de novembre del 2008

Obama em regenera


La victòria d'Obama em regenera, m'optimitza i em posa del tot content.
Es miri com es miri... és una victòria de l'humanitat (que prové d'humà ) contra els Bush, Blair i Aznar de torn, sempre disposats a humiliar el més dèbil i sobretot embarcar-se en guerres il.legals pel seu profit personal.
M'agrada d'Obama que sigui jove, negre i tingui profundes conviccions socials. M'agrada d'Obama que vulgui canvis importants i diàleg internacional.
Probablement acabarè criticant Obama perquè hi ha moltes coses horroroses que com a "emperador del món lliure" haurà de fer... però, de moment, deixeu-me gaudir d'uns dies d'esperança i optimisme en una olla de cols mundial que no acostuma a oferir-nos bones notícies.
Si, Obama em regenera !!!